Тениски турнир во октомври ќе се игра во градот од каде излезе коронавирусот

Тениски турнир ќе се игра во Вухан, кинескиот град од каде излезе коронавирусот и беше првото жариште, по што опасниот вирус се прошири низ целиот свет и над 10 милиони луѓе веќе заболеа од Ковид-19.

Турниров веќе е планиран за средина на октомври, а директорката на турнирот Бренда Пери веќе го најави истиот, а се чека само на „зелено светло“ од кинеските власти. Пери воопшто не е загрижена околу одржувањето на турнирот…

„Вухан веќе заврши извонредна работа и моментно без размислување би отишла таму. Мислам дека сега овој град е најбезбедниот на светот и веројатно најпроверениот на светот“, вели Пери.

Во Вухан откако се појави втор бран на коронавирусот во последниов период и тоа најмногу во регионот на Пекинг, веќе биле тестирани 9,9 милиони жители од вкупно 11 милиони жители.